2013. február 19., kedd

Mitől lesz a linebacker kivételes játékos?

Azt gondolom, hogy ha a mai football világában különleges, kivételes képességű linebackerről beszélünk, példaként mindenképpen a Notre Dame Fighting Irish senior linebackerét, Manti Te'o-t érdemes megemlíteni.


Ahogy a szakértők előszeretettel megfogalmazzák, ő a 2013-as NFL Draft Class koronaékszere.
De mit is lehet tudni róla?


Te'o mindenképpen egy olyan játékos, aki már az egyetemi évek alatt komoly dolgot tett le az asztalra mind játékosi, mind pedig csapatkapitányi dolgok terén. Az NFL Combine során azonban a fizikai adottságai mellett nagyon komolyan kell teljesítenie a személyes megbeszéléseken is - a körülötte kialakult, a BCS Championship Game után kipattant barátnő-botrány nem tett jót sem a megítélésének, sem pedig az értékének, megkérdőjelezte a személyes és vezetői képességeit.
De ettől most tekintsünk el. Mint ahogy attól is, hogy a nemzeti döntőben a teljesítménye bőven elmaradt az elvártaktól.

Kétségtelen, hogy elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy minden várakozás ellenére a Notre Dame a 2012-es szezonban visszatért a legnagyobbak közés és BCS döntőbe jutott. Középső linebackerként vezette a csapatát tackle-ök, interceptionök és elütött passzok terén is. A statisztikák mellett emberi oldalról is vezetője lett a csapatának, dinamikus, lehengerlő mentalitása összekovácsolta a védelmet egy nagyon durva, ütőképes egységgé.


Egy igazán domináns linebacker, kiváló ösztönökkel, megérzésekkel és játékintelligenciával, ráadásul olyan fizikai adottságokkal, amivel gyakorlatilag sideline-tól sideline-ig be tudja játszani a pályát.

A legjobb egyetemi linebackernek járó Lombardi Awarddal
Futás elleni védekezésnél egyrészt rendelkezik a sebességgel, hogy utolérje a running back-et (ezt hívják run-and-chase ability-nek), emellett egészen kivételesen gyorsan olvassa a play-eket és reagál rájuk. Ez főleg azért fontos, mert ahogy leolvassa a kulcsmomentumokat az offense (főleg az offense line, azon belül is a guard) mozgásából, egyből meg tudja támadni a line of scrimmage-et. Bár a BCS National Championship Game során nagyon nehezen bírt el a blokkokkal, éppen emiatt a villámgyors olvasási és reagálási képessége miatt páratlanul tudja bejátszani és uralni a két tackle közötti területet (tackle-to-tackle box), hiszen egyszerűen nem tudja az offense időben blokkolni őt.


Pass coverage védekezésnél is egészen különleges adottságai vannak, majdhogynem azt mondhatnám, hogy defensive back skillekkel rendelkezik. Tökéletesen ismeri fel a receiverek route-jait és remek labdaérzéke is van. Mint már említettem, nagyon gyorsan olvas és ez a pass play-ek során is nagy előny, olvassa a play-t, majd az irányítót és ott tud lenni, ahova az ellenfél QB-ja passzolja a labdát. A 2012-es szezon alatt szerzett 7 interceptionnel és egy csomó pass deflectionjével bizonyította, hogy tökéletes zone coverage linebacker. Mellette még - mint már jeleztem - elképesztő fizikai adottságai vannak, elég atletikus és gyors, hogy a legtöbb tight enddel és running back-kel egy az egyben, emberfogásban is fel tudja venni a versenyt. Éppen ezért nincs szükség arra, hogy nagyon szituációs play-ekben le kelljen cserélni (ezt a szaknyelvben úgy hívják, hogy three-down player, azaz mind a három downban sikeresen és nyugodtan lehet használni), hiszen tökéletes megoldás futás ellen, tökéletes megoldás zone coverage és man coverage esetén is, akár még sub-package-eknél is, mint nickel.


Bár tényleg most nagy a hajcihő körülötte - és ez ugyebár nem elsősorban (vagy legalábbis nem csak) a pályán nyújtott teljesítményének köszönhető -, ennek ellenére azt gondolom, hogy egy egészen biztos első körös draft pick lesz. Ugyan itt, a Football Projectnél nem nagyon szoktunk tippelésekbe bocsátkozni (ilyet eddig csak a Super Bowl beharangozóban tettünk), de most mégis megteszem. Elnézve a draft sorrendet, ha nagy változások és cserélgetések nem történnek, valószínűnek tartom, hogy Te'o a 8. választottként a Buffalo Bills-hez kerül, hiszen tökéletesen illeszkedne egy most épülő hybrid 3-4 rendszerbe, ráadásul a Bills megszabadult az eddigi playmaker inside linebackerüktől, Nick Barnett-től.

3 megjegyzés:

  1. Gondolom neked sincs tengernyi időd, de arra nagyon kíváncsi lennék hogy mi teszi strar CB-et azzá ami?!
    Nagyon jó lett ez a cikk is.
    A színvonal még mindig magas!

    VálaszTörlés