2017. április 10., hétfő

Bölcs gondolatok kezdő edzőknek

Meglehetősen sokan adják a fejüket edzősködésre, úgy hogy fogalmuk sincs előre, hogy mit vállalnak, hogy milyen kötelezettség és milyen mértékű felelősség jár együtt azzal, ha valaki sportolókkal, neadj Isten gyerekek sportolókkal foglalkozik. Annak idején, még 2006-ban nagyon szerettem volna segíteni a Budapest Wolves junior csapatát. Elhatároztam, hogy mindent megteszek ennek érdekében. Rengeteget olvastam, oktatóvideók tömkelegét néztem meg, fizetős focioldalakra regisztráltam. Tényleg úgy gondolom, hogy rengeteg elméleti tudást rántottam magamba viszonylag rövid idő alatt, és úgy éreztem felkészültem, hogy edző legyek.



11 év távlatából azt gondolom, hogy még sehol sem voltam. Lehet, hogy a tudásom akkor exponenciálisan növekedett és az évek során ilyen mértékű tudásbővülésre sosem tettem szert. De az elméleti tudás csak egy dolog. Mielőtt folytatnám, szeretnék valamit kihangsúlyozni. Egy évtized után is néha elfog a kétség, hogy vajon jó edző vagyok-e. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam az évek során, vezetőedző, válogatott edző lehettem, azonban még mindig vannak olyan pillanatok a szakmai életben, amikor nem tudom, hogy teljesen jól csinálom-e a dolgom. Azt gondolom, hogy ez a néha feltörő bizonytalanságom nem is rossz dolog, hiszen arra sarkall, hogy mindig próbáljak tanulni és jobb lenni. Az edzőnek egyszerre kell szakembernek, pedagógusnak, prédikátornak, pszichológusnak és hiteles embernek lennie. Ezek a készségek vele születhetnek az emberrel, de tanulható is. Azt gondolom, szerencsés lehetek, mert fenti készségekből sok ösztönösen fakad belőlem, de a hiányosságokat mindig igyekszem pótolni. 

Nos, de ez a poszt nem arról kíván szólni, hogy vajon jó edző vagyok-e, ezt majd az évek (meg a „tanítványok”) eldöntik. Sokkal inkább arról kívánok szót ejteni, hogy milyen hibákat követhet el egy „pályakezdő” edző, milyen hozzáállás kerülendő és alapvetően hogyan tekintsünk a játékosainkra. A témában segítségemül coach Joe Danielt hívtam, aki 52 pontban szedte össze azokat a tapasztalatait, melyek a „bárcsak tudtam volna a pályám elején” kategoriába esnek. Nyilván ő az amerikai világból merítette tapasztalatait, amik nem mind adaptálhatók itthon, ezért próbáltam a legtöbb észrevételét a hazai viszonyokhoz konvertálni. Ő egyébként a középiskolai fociról, középiskolás srácokról beszél a pontjaiban, azt gondolom, hogy lényegében véve nálunk ezen pontok többsége a teljes football-társadalmunkra igaz lehet életkortól függetlenül. Néhány észrevétel banálisnak tűnhet (néhány pedig kifejezetten komikusnak), de higgyétek el, bele lehet szaladni rossz dolgokba nélkülük. Coach Daniels listájában volt néhány olyan pont, ami kifejezetten a gyerekek edzésére vonatkozott, azokat kiszedtem, így az én listám végül 48 pontos maradt a lista.

Lássuk az észrevételeket:


  1. A játékosok jórésze szinte semmit tud a footballról.
  2. A játékosod hinni fog benned mindentől függetlenül – mindaddig, amíg magabiztos vagy.
  3. Jópár szülő, néző idiótának fog tartani. Ne törődj velük!
  4. A vezetőedzői cím sokkal inkább szülői kapcsolatok címet jelent. Semmi jó nem sül ki belőle, ha a segédedzők beszélnek a szülőkkel. (Ez persze kiterjeszthető a közönségre is szerintem).
  5. Az edzők közötti ellentétek a rendszer, a drillek vagy bármi hasonló tekintetében kizárólag az edzők zárt ajtók mögötti megbeszélésének lehet tárgya, a játékosok előtt sose kerüljön elő.
  6. A stratégia önmagában nem nyer meg meccseket. 
  7. A srácok már csak srácok. Ha húzó guardos offense-t vezetsz, előbb-utóbb a két guardod egymással szemben fog húzni és össze fog ütközni. Nevess rajta.
  8. A practice plan egy nagyon jó dolog.
  9. Videóelemzésnél ne a labdát figyeld. Fókuszálj az általad vezetett pozíció(k)ra. Amikor azzal megvagy, utána nézheted a meccset. (Ezzel mondjuk én nem értek 100%-osan egyet, mert én úgy szoktam, hogy egyszer végignézem a meccset, hogy legyen egy benyomásom a globális egészről és utána kezdem az elemzést és bontom le pozíciókra.)
  10. Semmi sem lehet „etgész jó”. Minden egyes play-ben van valami, amit lehet javítani. Ez nem egy rossz dolog, ez a realitás. Senki sem tökéletes.
  11. Sose tartsd a kezed a zsebedben!
  12. Attól még, hogy a játékosaid nagyon szenvednek, nem biztos, hogy az egy jó drill.
  13. Azokat a gyerekeket is meg lehet tanítani, hogy jó játékosok legyenek, akik nem szeretnek ütközni. Csak a bolond emberek szeretnek alapból ütközni. Szuper, ha bolond játékosod van, de ritka. Ez nem annyira jó a footballnak, de jó a társadalomra nézve. 
  14. A special team unalmasnak tűnhet, de különösen fontos. Minden szezonban legalább egy meccs a special teamen fog múlni.
  15. Biztos, hogy valahol tudsz játszatni egy gyors játékost. Bárki, aki gyors, annak van helye a csapatodban.
  16. Ugyanígy egy nagy játékos nem biztos, hogy jó football játékos. Mindenkivel dolgozz, hogy fejlődjön, hogy jobb legyen és ne ránézésre ítéld meg, melyik játékosodban bízol.
  17. A néma busz utak nem tesznek jót a csapatnak. (Ez alól kivétel, ha vereség után utazunk haza. Akkor mindenképpen jó ha csönd van a buszon.)
  18. Az, hogy mennyi időt fektetsz bele, nem feltétlenül arányos azzal, hogy mennyit meccset fogsz megnyerni. Okosan dolgozz, ne csak keményen.
  19. Becsüld meg a játékosaid idejét. Az edzések és a megbeszélések akkortól és addig tartsanak, ahogy előre jelezted!
  20.  Nincs „jobb” offense vagy defense. Csak az az offense vagy defense van, amit „jobban” meg tudsz tanítani a játékosaidnak.
  21. A játékosok figyelmének, koncentrációjának van határa. Ha egy drillt 20 percig csináltatsz, baromira elunják magukat. Ha 3 percig beszélsz, baromira elunják magukat.
  22. A fiataloknál egy év is rengeteget számíthat. Ne írj le senkit, mert nem elég jó 14 évesen.
  23. A blitz-elés nem oldja meg a rossz tackle-ök okozta problémádat!
  24. Ordibáljál, amennyit csak akarsz, de az nem oldja meg a problémát.
  25. Ha leordítottad egy játékosodat az edzés közben, beszélj bele. Magyarázd el, mi volt a bajod. Ha úgy alakul, kérj bocsánatot – ami nagyon nehéz, de valószínűleg a jó megoldás. Edzés után tedd ezt, ne menjen haza a játékos úgy, hogy nem beszélted meg vele. 
  26. Használd a körülötted levő embereket! Kérj segítséget az edzőidtől! Beszélj footballról velük sokat. Az edzői megbeszéléseken mindig sok a mellébeszélés, használd jól az időt és beszéljetek footballról!
  27. Vezess naplót, írj blogot, vagy bármilyen más módon rögzítsd a gondolataidat! Érdekes és tanulságos lesz később visszaolvasni.
  28. Tanulj valamilyen módszert, hogy levezesd a feszültségedet. Légzésgyakorlatokat vagy meditációt. Tele leszel feszültséggel és néha meg is fojtanád a játékosodat. Az pedig nem jó.
  29. Az egészséged, a fizikai állapotod éppen olyan fontos, mint a csapatodé. Dolgozz rajta, edz magad is!
  30. Használj napellenzést!
  31. Ha a sapkádat földhöz akarod vágni, akkor azt egyenesen a földhöz vágd. Ha csak elhajítód, belekaphat a szél és még hülyébben fogsz kinézni. (Személyes észrevételem: ha mappával dolgozol és azt vágod a földhöz, figyelj oda, mert ha a papírjaid szétrepülnek, akkor még hülyébben fogsz kinézni.)
  32. Ha az edzésedet up-tempoban tartod, nem lesz szükséged erősítésre – amit te is utáltál játékosként.
  33. Alapvetően gondolj vissza arra, hogy játékosként miket utáltál az edzésen és azokat próbáld meg elkerülni. Várhatóan ha te utáltad, a játékosaid is utálni fogják.
  34. Ne törekedj arra, hogy tökéletes legyél a játékosaid előtt! Szeretik a földi halandókat. Ők is azok vagy azok lesznek. 
  35. Attól még, hogy valamit jobban meg tudsz csinálni, mint a játékosaid, nem azt jelenti, hogy feltétlenül meg is kell mutatnod ezt. Hagyd, hogy ők mutassák meg, mit tudnak!
  36. Jutalmazd a játékosaidat a teljesítményükért!
  37. Szezon alatt korlátozd az ütközéseket az edzéseken! Hosszú lehet még a szezon.
  38. Tarts pihenőket az edzésen. Rövidíts a drilleken és a szövegeléseden és küldd el őket inni!
  39. Minden drillnek határozd meg a sebességét, tempóját! Van tanítási tempó, van gyakorlási tempó, van meccstempó. 
  40. Beszélj kevesebbet és hallgass többet az edzői megbeszéléseken!
  41. Jól gondold meg, mielőtt kirúgsz valakit! Ha egyszer úgy ítélted meg, hogy az adott pozícióra fizikailag alkalmas, később aztán mégsem teljesít rendesen, akkor lehet, hogy nem érti, hogy mit kérsz tőle.
  42. Hordjál fekete zoknit. A fehér zokni mindig koszos lesz a fűtől.
  43. Legyél türelmes, a te időd is eljön majd. Aztán, amikor eljön, akkor azt kívánod, bárcsak megint visszakerülhetnél a tápláléklánc aljára.
  44. Annyi munkára vállalkozz, amennyit csak el tudsz végezni! Egy nap, ha te leszel a főnök, ismerned kell minden tevékenységet, amit az alattad levőknek el kell végezniük – és azt is, hogy hogyan kell elvégezni.
  45. Ne jelentkezz több feladatra, mint amivel megbirkózol! Ha olyan feladatokra jelentkezel, amiket nem tudsz elvégezni, lustának fogsz tűnni.
  46. Felejtsd el az egódat!
  47. Ne kiabálj a játékvezetőkkel, kivéve, ha erre a feladatra te vagy kijelölve. Valakinek meg kell tennie, de ennek egy helyről kell jönnie, általában a vezetőedzőtől.
  48. A football elég régi történet és a csapatok ezernyi módon nyertek már. Nincs jó út. Ne is keresd és az Istenért, ne gondold azt, hogy megtaláltad!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése