2012. április 17., kedd

Coaches Technology


Ezúttal egy rendhagyó írással jelentkezem. Nem valamilyen playről vagy stratégiáról írok, hanem arról, hogy egy edző vagy akár egy blogger (de igazából bárki) hogyan teheti könnyebbé az életét 2012-ben. Egyúttal szeretném bemutatni, hogy van élet a MS Office-on túl is.


Dropbox - ha mobilitás, akkor ez az első ami elengedhetetlen. Gyakorlatilag úgy funkcionál mint egy mappa és ebben lehet akárhány almappát nyitni amiben tárolom a file-okat. Amit ezen keresztül megnyitok és dolgozom benne, legyen szó bármilyen fileról azt itt is mentem le. Mi ebben a jó? Az, hogy ezeket a file-okat bárhol a világon ahol van internet kapcsolat, elérhetem bármilyen eszközről és a változások azonnal megjelennek minden olyan eszközön ahol használom, platformtól függetlenül. Természetesen saját gépről offline is lehet benne dolgozni, csak akkor nem frissül a többi eszközön. Minden eszköz alatt lehet használni, legyen szó laptop, asztali gép, telefon (smartphone), iPad, tablet. Ergo bárhol vagyok tudok dolgozni, vagy elérhetem a filejaimat. Emellett meg is tudok osztani bárkivel akár mappákat, akár file-okat. 
Külföldi edzőkkel például remekül lehet használni ha meccs videókat akarok cserélgetni. Csapaton belül is lehet használni nagyobb file-ok küldésére, amik egy emailben nem mennek át a túl nagy méret miatt.
Elérhető: Windows, Mac OS, iOS, Android.
Ár: 2 giga tárhelyig ingyenes. E fölött különböző csomag árak vannak.

Evernote - klasszikus példája az Office-on túli életnek.  Ez egy szoftver, alkalmazás amit akár passwordözhetek. Ebben mintha egy könyvtárban járnék remekül lehet fiókokat nyitni, ezekben fileokat nyitni, ezeket tagelni és ezáltal rendszerezni. Lehet benne jegyzeteket írni, hosszabb munkákat, cikkeket írni, fényképeket tárolni, stb.
Mondanom sem kell, hogy minden változás azonnal mentésre kerül minden eszközön. Google Chrome-ban böngészőből is lehet használni egy Evernote kiegészítés telepítése után. 
Elérhető: Windows, Mac OS, iOS, Android
Ár: ingyenes, vannak prémium opciók amiért fizetni kell, de nélküle is kitűnően használható.

Draft/Penultimate - két kitűnő alkalmazás amikkel másodpercek alatt fel lehet rajzolni bármilyen playt, felállást. A Penultimate jegyzet füzet elven működik, ebből kifolyólag írni is lehet a rajzolás mellett. Többféle ”ceruza vastagság”, többféle színben áll a rendelkezésre. 
A Draft a minimalizmus megtestesítője. Csak rajzolni lehet. Fekete alapon, fehér és piros színekkel amiket jpg-ben lehet menteni, megosztani.
Elérhető: iOS (iPad app)
Ár: Draft 8 euró, Penultimate 0,79 euró

Playmaker pro - a létező legjobb szoftver amivel playbookot lehet létrehozni. NFL és College csapatok használják. Ennek megfelelő az ára is. Több szót kár is rá pazarolni. Önmagáért beszél.
Elérhető: Windows, Mac OS
Ár: 200 USD 

VLC media player/MPlayerX - két videó lejátszó szoftver. 
Ami jó bennük, hogy egyiknél sem kell külön vesződni azzal, hogy codeceket telepitgessünk és mégis minden létező videó formátumot lejátszanak. A legjobbak a műfajban. Videó elemzésekhez elengedhetetlen. Főleg, hogy néha 2-3 gigás méretű meccs videókat kell ”megdolgozni”.
Elérhető: Windows, Mac OS
Ár: mindkettő ingyenes

Bármilyen Video converter - elengedhetetlen, ha videókat akarunk megosztani. Akár csapaton belül, edzők között, játékosok között. Vagy ha más csapatokkal kívánunk cserélgetni meccs videókat.
Elérhető: minden létező platformra lehet találni. Én Mac OS-en Miro-t használok. Pofon egyszerű (drag and drop) és ingyenes.
Ár: létezik ingyenes és olyan is amiért fizetni kell. Egyéni ízlés, felhasználás kérdése, hogy ki mit használ vagy kinek mi a jó.

Instapaper - mivel az ember rengeteg cikket olvas ezért jó ha le lehet őket menteni (és nem, nem a bookmarkba). Az még jobb, ha ezeket utána bárhol bármikor offline is lehet olvasni. Az pedig még sokkal jobb, hogy ezeket a cikkeket rendszerezni is lehet. Ezen tulajdonságok miatt az egyik legjobb dolog ami létezik az internet világában az Instapaper. Egy ingyenes regisztrációt követően már lehet is használni. A cikkek lementése egy klikkelés.
Mindenféle böngészőből lehet használni, minden létező operációs rendszer alatt. Az erejét igazán egy smartphone-on és/vagy iPad/tableten tudja megmutatni. Mintha egy saját magunk által szerkesztet újságot olvasnánk. Egyszerű, letisztult, minimál design alatt. Itt lehet állítani a betű méretet, a betű típust. Lehet olvasni fehér vagy fekete háttér (éjszakai üzemmód) mellett.
Elérhető: asztali gépeken Windows, Mac OS. Smartphone/iPad/Tablet: iOS
Ár: ingyenes. Vannak prémium funkciók ezek pár euróba kerülnek.

Ennyi lenne. Most már semmi sem ment minket attól, hogy bárhol, bármikor tudjunk dolgozni, alkotni.
(Személyes tapasztalat, hogy ezen eszközök használatával egységnyi idő alatt sokkal több mindent lehet megcsinálni. Mivel nincsenek üres járatok, ezáltal rengeteg időt lehet megspórolni és több idő jut másra.)

7 megjegyzés:

  1. Az Instapaper helyett/mellett próbáld ki a Readability-t

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismerem és használom is, csak nem arra amire az Instapapert :-)
      Meg én úgy tudom, hogy abban nem lehet mappaszerűen rendszerezni

      Törlés
  2. DropBox helyett próbáld ki SugarSync-et. :)
    Bármilyen mappát lehet syncelni gépek között, vagy összefésülni, tehát nincs egy bizonyos mappához kötve, mint DropBox. 5giga alapból és olcsóbb a fizetős része.

    VálaszTörlés
  3. Az instapaper hogy működik offline asztali gépen? Ezt nem értem,nekem csak böngészőből megy. Van erről tapasztalatotok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nincs. Én csak iPad/iPhone-on használom

      Törlés
  4. ez eléggé témába vágó
    Denver Broncos Using 64GB iPads to Replace 500-page Playbooks
    http://www.denverpost.com/business/ci_20445934/broncos-putting-ipads

    VálaszTörlés