2013. január 23., szerda

Az NFL és az option esete


Ha van meccs és jelenet amit soha nem fogok elfelejteni, az 2002 december 1.-én egy Atlanta Falcons vs Minnesotta Vikings meccs és annak a mindent eldöntő TD-je. Az Atlanta a rájátszásba jutásért harcolt, míg a Vikings már esélytelen volt, hogy a rájátszásba kerüljenek. 
Ennek ellenére egy hihetetlenül szoros és izgalmas meccs kerekedett, ami hosszabításban dőlt el. Ekkor az Atlanta QB-ja Michael Vick volt. Az Atlanta támadott és az ellenfél 46 yardosán álltak, snap, Vick kezében a labda, aki egy passzra készült, célpont nem volt üresen akinek dobhatta volna. Ekkor megynílt középen egy terület és Vick megindult a labdával. A végeredmény egy 46 yardos futott TD lett. Az Atlanta nyert és bejutott a rájátszásba. Elképesztő jelenet volt.

Azóta és már akkor is íratlan szabály volt, hogy a QB az NFL-ben ne rohangáljon, mert megütik és megsérül. Ezt pedig egy 60-100 millió dolláros franchise QB nem teheti meg. Itt sokkal gyorsabbak a védelmek és az option soha nem fog működni az NFL-ben.
De miért jó egy dual-threat QB? Mert a defense-t többféle variációs lehetőség elé állítja. Sok esetben pedig arra van szükség, hogy egy atlétikus, gyors QB-n egy defense játékosnak egy az egyben kell egy open field tackle-t megcsinálnia, ami még tovább nehezíti a defense-k életét.
Michael Vickel viszont mindig is volt egy alapvető próbléma. Nem volt túl jó, ha passzolni kellett. Soha nem tartozott az erőségei közé. Ez pedig egy idő után egydimenzióssá tette a játékát, hiába voltak egészen elképesztő atlétikus képességei.

Pár évvel ezelőtt néztem egy műsort, ahol Bill Belichick arról beszélt, hogy futások ellen hogyan és miként készülnek fel a csapatok defense-i. Itt Bill Belichick elmondta, hogy négy féle futás van. Gap run, Zone run, Draw és az Option run (a futásokról bővebben itt, az optionökről részletesen itt lehet olvasni). Ennél a pontnál még hozzátette, hogy az option runokkal nem kell foglakozni, mert az az NFL-ben nincsen. Értsd nem játsza senki. Ahhoz kell a QB, aki mint ismerjük az íratlan szabályt nem futhat, mert ha fut megsérül.
Az option run megjelenésének egyik torz evolúciós leképezése volt a wildcat. Itt annyi történt, hogy az option runt úgy hajtották végre, hogy kivették a QB-t és beraktak a helyére egy RB-t (esetleg WR/TE-t). A sors különös fintora, hogy ennek az első áldozata pont a Bill Belichick vezette Patriots volt.
A gyengesége és a rövid élete az NFL-ben a wildcatnek pontosan a QB hiánya volt. A QB hiánya miatti folyamatosság és az állandóság hiánya veszett el a rendszerből. Folyamatosság, hogy mindig ott legyen az esély valami váratlanra, állandóság, hogy mindig stressz helyzetben legyenek a defense-k. Ez az ami hiányzott a wildcatből. Hiszen egy idő után, ha wildcat formáció volt, minden defense tudta, hogy mi fog történi. Így törvényszerűen 1-2 év múlva el is halt a dolog.
Ezért is nagy hiba a wildcat offense-t összehasonlítani a mostani NFL-ben játszott read option offense-el.
Almát a körtével esete.

A Read optionok használatának egyik hatalmas előnye, szemben az option passzal, hogy a QB-nak nem igazán kell ütköznie. Hiszen egy jó read esetében, ha a QB magánál tartja a labdát és fut, akkor gyakorlatilag egy üres folyósóba vagy területbe fut bele. 
Viszont ahhoz, hogy a read optionok müködni tudjanak, elengedhetetlenül szükséges az, hogy a QB passzolni is tudjon, mert ha nem tud passzolni egydimenzióssá válik az offense játéka. Ezért nem müködött csak ideig-óráig (egész pontosan egy szezonon át) Tim Tebow mint QB, mert egész egyszerűen nem tud NFL szinten passzolni, adott esetben még olvasni sem túl jól az option runhoz.
Az idők folyamán - megérkezve a jelenbe - viszont megjelentek a college-ban azok a QB-k, akik mind atlétikusak, gyorsak és passzolni is tudnak. A dual-threat QB-k igazi gyilkos kombinációja. Ez persze önmagában nem lenne elég, ehhez az újítani képes edzők (49ers - Jim Harbaugh ex-Stanford HC, Seahawks - Pete Carroll ex-USC HC) vagy éppen régi motorosok (Redskins - Mike Shanahan ex-Denver HC és a Zone Block története) megjelenése és megléte is kellett akik nyitottak az új dolgokra és mernek is új dolgokat használni.
Russel Wilson, Colin Kaepernick, RGIII mindhármukban a közös, hogy dual-threat QB-k akik mobilisak, gyorsak és passzolni is tudnak. Ez a közös vonás az, ami az eddigi QB-kból hiányzott az NFL-ben. Vagy az egyik képesség vagy a másik képesség ami megvolt. De ilyen szinten, ilyen mélységben még nem voltak QB-k az NFL történetében.
A fenti három QB-ból kettő (Russel Wilson, RGIII) újoncként vitte a csapatát az NFL rájátszásába, míg Colin Kaepernick második éve van az NFL-ben, tavaly viszont még nem játszott és idén is csak az alapszakasz közepében lett kezdő QB a 49ers-nél, jövő héten vasárnap játszik Super Bowlt.
Mindhárman meccsről meccsre bebizonyították - szemben az íratlan szabállyal - hogy az option football működik az NFL-ben.

Az option football - ahogyan azt Pete Carroll mondta egy interjúban - a jövő NFL offense-t testesíti meg. Én annyiban módosítanám, hogy nem a jövő, hanem a jelen. A jelen ahol egy dual-threat QB és az option football a Super Bowlon játszik.
Sokan persze még mindig ellenkeznek a fenti tények ellen, és hivatkoznak arra, hogy az option soha nem müködhet az NFL-ben. Ha pedig müködik az csak egy múló szeszély lesz és majd a defensek kiismerik. Nehéz lesz.
Mindig előkerül a futó QB-k esetében a sérülés veszélye, amire RGIII esetében is hivatkoznak. 
Érdemes is itt megállni egy kicsit és megvizsgálni ebből a szempontból is a kérdést. 
RGIII esetében a sérülés egy scrambling esetében következett be és nem egy read option play alatt. Ez egy fontos momentum. A scrambligről akkor beszélünk, mikor egy QB egy passz play során úgy dönt, hogy fut. Tehát ez nem egy tervezett futás, ez egy ad hoc döntés. A read option egy tervezett futás, - amit ahogyan fent már írtam - egy jól kivetelezett read esetében, ha a QB fut, akkor gyakorlatilag üresbe fut és nem a csontdarálóba.
Egy pocket QB nem sérül meg című indokra elég ha csak Payton Manning tavalyi és Tom Brady pár évvel ezelőtti évét nézük meg, akik 1-1 évet hagytak ki sérülés miatt. Egyikük se az atlétikuságukról és a futásaikról híresek. 
Összintén szólva egy read option, QB futás esetén sokkal kisebb a sérülés veszélye mint egy blind side-ról érkező sack esetében, vagy ha az a sack térd magasságban érkezik.

Mitől érdekes a read option egy olyan QB esetében akiknek a passz játékuk kiemelkedő?
A defensek megosztása miatt. Ettől érdekes és életveszélyes az a párosítás amivel a fenti három QB rendelkezik. Hiszen ebben az esetben nem tudsz egy defense-t csak erre vagy csak arra felkészíteni. Nem lehet 11 embert csak futásra vagy csak passz ellen használni, hiszen egy adott playben (lásd packaged playek) lehet akár három opció is (pl.: QB futás balra, RB futás jobbra vagy passz) ez pedig kíméletlenül felezi, adott esetben harmadolja a defense-eket, míg offense oldalról nem igazán. 
5-6 ember a boxban? Outside zone read. 7 ember a boxban? Play-action pass. Scrape exchange? Inside zone read. Lehetőségek széles tárháza. Ami itt most csak egy leegyszerűsítése a dolgoknak, ennél a valóság sokkal összetettebb a defensek számára, de a lényegen nem változtatt. Megosztás. Ez a siker és a mükődés kulcsa, aminek elengedhetetlen és legfontosabb része a QB részéről a jó read. Ez semmiben nem különbözik Tom Brady játékától, az az, hogy ő is a defense-eket olvassa, a WR-ek option route-okat futnak. 
Defense olvasás, pre és post snap read. Megtartom, leadom vagy passzolom.

Mindettől függetlenül nem hiszem, hogy a következő években minden NFL csapat elkezd örültek módjára, minden eddigit feladva dual-threat QB-kat draftolni, bármennyire is copycat liga az NFL. College-ban sem minden csapat játszik read option, ott se minden csapat játszik pistolt. Pont ettől szép a college és pont emiatt volt eddig dögunalmas egy NFL meccs. És pont emiatt érdekes most (végre) az NFL. Örüljünk neki. 
Érdemes lenne erről a Tampa 2 defense szülőattyát Monte Kiffin (ex-USC defense coordinator) NFL defense gurut megkérdezni, hogy mi a véleménye a Chip Kelly féle Oregon offense-ről. Gondolom még most is rémálmai vannak tőle. Főleg ha a tavalyi több mint 700 yardot és több mint 60 pontot nézzük amit a defense-e kapott. 
Nem véletlen, hogy twitter szerte hangosak voltak a college szakírók, mikor Chip Kelly beköszönt mint Eagles HC. Tudni kell, hogy Monte Kiffin lett a Cowboys DC-je. Szegény Monte Kiffin.
Welcome to the NFL, ahol az option sosem működne.
(Chip Kelly már egy másik cikk témája lesz.)

3 megjegyzés:

  1. Én úgy tudom, hogy QB-t derék alatt nem lehet sackelni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. helmet to helmet ütközés se lehet, meg még sok minden más se.
      ettől még Tom Brady is a térdére kapott sisakkal egy passz playnél a zsebben állva.

      Törlés
  2. Nagyon jól összerakott cikk. Azt hiszem Griffin nyilatkozta, hogy egy jól kivitelezett read option play-nél ha meg is tartja maga előtt a labdát, legtöbbször van egy lead blockerje, és ott az opció, hogy lábbal előre becsúszik 5-7-10-x yard után. Semmivel sem sérülésveszélyesebb, mint mikor a zsebben állva passzol.

    VálaszTörlés