2013. január 2., szerda

Versus zone read

Már több posztomban is megemlítettem korábban (és Zsolt is), hogy évek óta egyfajta tendencia fedezhető fel az offense-ek terén, a "spread it out" koncepció egyre elterjedtebb, és már nem csak a college football rendszereiben, hanem a profik között is.
Arról is már esett szó, hogy az offense rendszerekre a defense rendszerek időről időre megtalálják az ellenszert és ilyenkor változtatni kell. Néhány évvel ezelőttig például a profik között nagyon gyakori volt a futásokra épülő támadó rendszer. Amkor a védelmek felkészültek arra, hogy ezeket hatástalanítsák, egyre inkább el kellett kezdeni passzolni. Aztán jött a spread. Jelenleg a spread offense-ekre is egyre jobb válaszokat tudnak adni a védelmek, ezért megint kicsit újítani kell az offense rendszerekben, itt jön szóba nagy általánosságban az option.

Az option playek közül talán a legegyszerűbb a zone read option, több csapatnál is - most college csapatokra gondolok - a zone read rendszer szinten is működik.
Hogy pontosan mi is a zone read, arról Zsolt tudna hosszasan értekezni (már megtette), én kicsit leegyszerűsítve adom elő. Tehát a lényeg az, hogy a play során az irányító olvassa a defense meghatározott játékosát és az ő mozgása alapján dönti el, hogy a labdát megtartsa vagy adja át a running backnek. Például, ha a gyenge oldani defensive end az a defense játékos, akit a play során olvasni kell, akkor az alábbi két lehetőség áll fenn:
1. A defensive end befelé dolgozik: az irányító megtartja a labdát és megpróbálja kifelé megkerülve megfutni a playt.
2. A defensive end kifelé dolgozik: az irányító átadja a labdát a running backnek, aki egy szimpla belső zone futást csinál.
A kulcsmomentum az tehát, hogy egy zone read play esetén az offense reagál a defense mozgására. És a defense-nek erre a reakcióra kell reagálni. Ez többek között azért nagyon nehéz, mert már bőven megy a play, amikor a defense egyáltalán megtudja, hogy mi történik. Az option playeknek ez a hatalmas előnye az offense szemszögéből nézve, megzavarja a védelmet. Ráadásul sokszor késleltetett hand-off-fal jár az option play, így az offensive line-t olvasva még nehezebb megtudni, mi is fog történni, a QB és a RB keresztező útvonalat fut, mindez a védelem figyelmét a backfieldre tereli, ami nem éppen célravezető. Komoly kihívás ez a defense-ek számára.

Hogy tudunk ellene védekezni?

Egyik elsődleges szempont mindenképpen az, hogy a csapatot fel kell készíteni arra, hogy mi minden történhet, illetve, hogy a play különböző momentumai mire engednek következtetni. Ezáltal gyorsabb reakciót tud adni a védelmünk.

A másik lehetőség, amivel válaszolhatunk az ellenfelünk zone read offense-ére, ennél sokkal izgalmasabb. Megpróbáljuk azt, hogy eleve mi döntsük el, hogy az offense hogyan reagáljon, azaz eleve úgy állni hozzá a play-hez, hogy az irányító azt olvassa, amit mi szeretnénk, arra a döntésre kényszerüljön, amit mi várunk. Ahhoz, hogy ezt sikeresen tudjuk alkalmazni, nagyon kell ismerni az ellenfél tendenciáit, mert adott esetben, ha az ellenfél offense-e éppen nem egy zone read play-t játszik, akár csúnyán be is fürödhetünk a dologgal.
Hogy is képzeljük el mindezt?
Kezdjük azzal, hogy tudni kell, mit akarunk elérni. Fel kell mérnünk, hogy mi a jobb nekünk, ha az irányító viszi a labdát, vagy ha a running back. A zone read offense-t játszó csapatokról tudni kell, hogy az esetek nagy részében az irányító a csapat egyik legjobb atlétája. Elemezni kell a saját játékosállományunkat, hogy a linebackerek fel tudják-e venni a versenyt sebességben az irányítóval. Ugyanakkor tudnunk kell azt is, hogy a running back középső futása esetén hogy tudunk védekezni. Lehet, hogy az ellenfél irányítója olyan gyors, hogy nincs olyan szélső linebackerünk, aki utol tudná érni egy szélső futás esetén, ilyenkor érdemesebb talán arra kényszeríteni az ellenfelet, hogy inkább a running back fusson. De az is lehet, hogy mondjuk az ellenfél offense fala olyan fölényben van a mi defensive line-unkhoz képest, hogy a középső futások ellenünk nagyon hatékonyak - ilyenkor értelemszerűen arra próbáljuk terelni az ellenfelet, hogy inkább az irányító fusson.

Induljunk ki abból, hogy a védelmünk egy teljesen szimpla 3-4 defense-t játszik.
A zone read play-eknél ilyenkor az offense "kulcsa" a gyenge oldali szélső linebacker, őt olvassa elsősorban az irányító. Nagyon leegyszerűsítve a dolgokat, ha a gyenge oldali szélső linebacker zárja az offensive line szélét, akkor az irányító átadja a labdát a running backnek, ha nem, akkor megfutja saját maga. Ebből kiindulva aztán nagyon egyszerű, hogy hogyan tudjuk rávezetni az ellenfelünket arra, hogy mit csináljon.

Ha azt akarjuk, hogy az irányító fusson.

Mi sem egyszerűbb, zárjuk le középen az utat és kínáljuk fel a gyenge oldalt. (Ennél az offense formációnál mindig a running backkel ellentétes oldal az erős oldal, hiszen az esetek túlnyomó többségében az ellentétes oldalra fut a RB.)

Az erős oldali középső linebackerrel (SILB) betömetjük az erős oldali A lyukat, a defensive tackle-ünk a gyenge oldali A lyukat. Mint korábban említettem, a gyenge oldali szélsző linebackerünk (WOLB) a kulcs ennél a play-nél az offense számára. A WOLB fellép ezért a line of scrimmage-re és elkezd erőteljesen befelé dolgozni, mintha a fal mögött támadná a running backet. Azt is fontos megemlítenem, hogy ha az irányító jól olvas, ezzel gyakorlatilag kivesszük a WOLB-t a játékból a csel érdekében. Gyakorlatilag ezzel elértük, hogy az irányító kénytelen legyen úgynevezett "Keep! read" választ adni, megtartani a ladbát és a gyenge oldal felé futni. És itt jön képbe a védelem kulcsjátékosa, a gyenge oldali közélpső linebacker (WILB), aki snaptől kezdődően tolódik ki szélre és a line of scimmage felé, majd a read (és a fake hand-off) után azonnal megtámadja az irányítót. természetesen a secondary is azonnal fellép, amint teheti.


Ha azt akarjuk, hogy a running back fusson.

Az előbb leírtak alapján egyértelmű, hogy pont az ellenkezőjét kell csinálnunk, ha azt akarjuk, hogy az irányító "Give! read" választ adjon a defense olvasása után és átadja a labdát a running backnek. Azaz a gyenge oldali szélt lezárjuk.
Ennek folyamán a WOLB - megint kiemelem, hogy offense részről itt ő a kulcs - fellép a line of scrimmage-re, lezárva az utat a szélső futás előtt, vagy akár viszonylag nagy ívben blitz-elhet is. A defensive tackle akárcsak előbb, itt is a gyenge A lyukat támadja, a SILB az erős A lyukat tömi be (ahol egyébként elméletileg a futás fog jönni). Fontos, hogy a WILB-nek nagyon türelmesnek kell maradnia, ugyanis ő lesz az, aki adott esetben a running back cut-backjét le tudja olvasni és reagálni tud rá.


Ezt az elméletet egyébként lehet alkalmazni bármelyik option play levédekezése esetén. Nagyon nagy könnyebséget és előnyt jelent egy option play ellen, ha tudjuk, hogy nagy eséllye mire számíthatunk. Azt is azért fontosnak tartom kiemelni, hogy a fent vázolt terv nem fog minden esetben működni, de nagy százalékban befolyásolni lehet vele ellenfelünk játékát.


BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK!

1 megjegyzés:

  1. 10 personnel ellen az S vagy a W el muszáj hogy hagyja a box környékét.

    VálaszTörlés