2013. január 6., vasárnap

Kickoff return TD

Azt hiszem, hogy special teamről még az oldalunkon nem írtunk soha, pedig ugyanolyan fontos eleme a játéknak, mint az offense vagy a defense. Mondjuk az is igaz, hogy megérteni is sokkal egyszerűbb, mint a defense és az offense szépségeit.
Másrészt ha jól emlékszem, tavasz óta play-elemzésre sem került sor.
Úgyhogy most ebben a két kategóriában keletkezett hiányt próbálom pótolni.



Esemény: Tostitos Fiesta Bowl
Dátum: 2013. 01. 03.
Helyszín: University of Phoenix Stadium, Glendale, AZ
Csapatok: Oregon Ducks vs Kansas State Wildcats
Meccsidő: 1. negyed, 15:00

Ahogy fenti adatokból világosan látszik, az idei Fiesta Bowl nyitó kickoff-ját fogom kicsit részletesenben elemezni. Hogy miért? Mert De'Anthony Thomas 94 yardos kickoff return touchdownja megalapozta a hangulatot a bowl meccsen.

De mi is történt?

A K-State úgy állt fel a nyitó kickoffra, hogy a labda a bal hashmark mellett volt, és a kicker balján 4 játékos, jobbján 6 játékos állt. Ilyenkor szinte garantált, hogy a rúgást balra fogja elvégezni a kicking team. Ugyebár amikor egy csapat a szélre próbál rúgni, egy dologra nagyon kell figyelni, mégpedig arra, hogy a labda nehogy oldalvonalon túl menjen - az ugyanis egyfajta false start büntetést von maga után. Amikor egy csapat szélre rúg, általában az is cél, hogy az ellenfél lehetőség szerint elkezdje a visszahordást úgy, hogy a blokkolók nem érnek ki időben a szélre és a coverage csapat (a rúgó csapat játékosai) blokkolatlanul tudják levadászni a visszahordót, még bőven 20 yard előtt. Ezért aztán értelemszerű, hogy a touchback sem vezet eredményre ebben a szituációban. Cantele, a Wildcats kickere tökéletesen végre is hajtotta a feladatot. A labda majdnem az oldalvonalig repült, a 2 yardos vonalnál ott kapta el De'Anthony Thomas.
A labda elrúgásának pillanatában a coverage team is átlépi a line of scrimmage-et. Amikor egy szélső rúgás a kickoff play, a rúgás iránya szerinti oldalon álló kevesebb játékos egyenesen fut, az ellentétes oldalról induló játékosok pedig fokozatosan közelítenek a visszahordó felé. (Azért is hívják a rúgó csapatot coverage teamnek is, mert a cél az, hogy egymástól egyenletes távolságra futva lefedjék az egész pályát, megakadályozva ezzel a visszavágásokat.)


Mindeközben a pálya túloldalán a Ducks return csapata helyezkedett el.
A kick return felállások tekintetében már jóval nagyobb eltérések mutatkoznak csapatok között. Akár egy játékos előrébb vagy hátrább tolása, szélesebben történő elhelyezése komoly jelentősséggel bírhat. Chip Kelly return rendszere úgy néz ki, hogy öt játékos helyezketik el az 50 yardos vonalon, mögöttük középen egy gyémánt szerű alakzatban négy játékos, majd hátul, egészen a gólvonal környéként helyezkedik el a két returner.
Az elrugás pillanatában az öt első soros játékos megfordul és elkezd hátra sprintelni körülbelül 10-15 yardot, majd megfordulnak és indulnak előre blokkolni az addigra felérő coverage játékosokat. A gyémánt felső csúcsán elhelyezkedő játékos az alapvonallal párhuzamosan kihúz a rúgás irányában a pálya szélére és az első sor két szélső játékosa közé beáll blokkolni. A gyémánt másik három special teamere nagyjából egy vonalba fejlődve indulnak felfelé blokkolni. A rúgás oldalán álló visszahordó játékos megy összeszedni a labdát, az ellenoldali returner pedig elindul a visszahordó előtt gyakorlatilag lead blokkolni.


Elméletben ez a fentiek szerint működik.
De tudjuk, hogy főleg egy special team play-nél nagyon ritka, hogy minden a tervek szerint menjen. Számtalan dolog sikerülhet félre és ahhoz, hogy egy return vagy egy coverage play nagyon jól sikerüljön, mindennek tökéletesen kell működnie.

Cantele tényleg tökéletes rúgását De'Anthony Thomas elkapta. Addigra az első sor jobb oldala és a hozzájuk csatlakozott plusz játékos (a gyémánt felső csúcsa) kiszedett két coverage játékost, így rajtuk csak ketten tudtak átjönni ezen az oldalon. A második sor hármasa szintén ki tudott szedni egy coverage játékost a playside-on. Fontos, hogy minden blokkoló befelé próbálta szorítani emberét, ezzel egyrészt szabaddá téve a szélt, másrészt pedig összenyomva a coverage játékosokat. Végül a lead blokkoló szedte ki a negyedik felérő coverage játékost. A teljes ellenoldani rohamotpedig sikerült egészen összetömöríteni és így nem tudtak kiérni a szélre.
De'Anthony Thomas pedig elkapta a labdát az oldalvonal mellett, az első blokkpárt (a másik returner és az általa blokkolt Wildcat játékos) belülről megkerülte, a következő kettőt kikerülendő pedig visszavágott oldalra. Ott pedig már nem volt senki, aki utolérhette volna.

Sebesség és jó blokkok. Semmi másról nem szól a special team return csapatainak munkája.

1 megjegyzés:

  1. a 2 yardos vonalnál kapta el és 94 yardos return TD lett? az nem jön ki

    VálaszTörlés