2012. március 18., vasárnap

A coverage-ról


Egyik kedves kommentelőnk felvetése nyomán jött az ötlet, hogy írok pár gondolatot a man coverage és a zone coverage összevetéséről.


Először is röviden arról, hogy mi a coverage. A magyar közvetítések során "fedezék"-ként szokták emlegetni - remélem, nem baj, ha ettől a kifejezéstől én távol tartom magam. A coverage azt mutatja meg, hogy a pályát és az ellenfelet a defense milyen alapon védekezi le. Alapvetően kétféle coverage-ról beszélhetünk, van a man coverage és van a zone coverage.
Man coverage emberfogást jelent, zone coverage pedig zónavédekezést. És természetesen a kettő kombinációja is megjelenik.

Amikor egy coverage-ot leírunk, akkor első sorban azzal kezdjük, hogy a deep zone-ban mennyi játékos védekezik. Itthon egy ideig (remélem, most már nem) az a tévképzet állt fenn, hogy a cover 1 az emberfogás, az összes többi cover pedig zónavédekezés. Ez - mint említettem - nagy tévedés. Például a "cover 1" azt jelenti, hogy a deep zone levédekezése egy játékos - főszabályként a free safety feladata. De ez még csak a coverage leírásának a fele. Beszélhetünk "cover 1 man" és "cover 1 zone" védekezésről. Értelem szerint a "cover 1 man" emerfogást, míg a "cover 1 zone" zónavédekezést jelent. Ugyanígy beszélhetünk cover 2 zone és cover 2 man coverage-okról - és így tovább.
4-3 cover 2 zone
4-3 cover 2 man

A man coverage-nak és a zone coverage-nak is megvannak a maga előnyei és hátrányai - mint ahogy gyakorlatilag az összes takitikai elemnek az amerikai footballban.
Man coverage-nál alapkövetelmény, hogy olyan játékosok legyenek a pályán, akik fel tudják venni a versenyt a velük szembenálló elkapókkal - azaz gyorsak és agilisak legyenek. Ha a defense egyes játékosai le tudják követni az elkapókat, akkor a man coverage nagyon szépen tud működni. Az emberfogás nagy hátránya azonban az, hogy ha a receiver (lehet WR, TE, RB) el tud szakadni a védőjétől és üresre tudja játszani magát, akkor komoly bajok lehetnek.
Zóna védekezésnek az a nagy előnye, hogy lassabb, statikusabb játékosokkal is sikerrel lehet játszani. A zónavédekezés igazán gyenge pontjai a zónák találkozási pontjai, ezeken belül is kifejezetten a LB-ek és a safetiek zónájának mettszéspontjai.
A képen egy 4-3 cover 2 zone coverage gyenge pontjait jelöltem meg, az O-val megjelölt pontok a gyenge pontok, az X-szel is megjelöltek a leggyengébbek.

Márpedig egy jó irányító, ha leolvassa a zone coverage-ot, akkor ezeket a pontokat könyörtelenül ki is használja.

Az, hogy milyen védekezést alkalmazzunk, nagyban függ tehát a játékosaink képességétől és a használt formációtól is. Ha emberfogást akarunk alkalmazni, azzal kell mindig tisztában lennünk, hogy leszámítva a nagyon speciális offense formációkat, összesen 5 játékosunkat kell emberfogásra állítani. Tehát ha mondjuk egy 4 falas formációval (most a linebackerek és defensive backek aránya irreleváns) játszunk, akkor cover 3 mellett nem megoldható tökéletesen az emberfogás (számoljuk ki: 11 játékosunk van, -4 falember, -3 deep coverage-on = 4). Ugyanígy, ha 3 falas felállással, cover 1 man coverage-et játszunk, akkor szabad játékosunk marad, akikkel zónát védekeztethetünk (hogy biztosabb legyen a coverage) vagy blitzeltethetjük (hogy nagyobb legyen a pressure) vagy egyéb stuntot bízhatunk rájuk (megint számoljunk: 11 játékos -3 falember -1 deep coverage = 7).
Egyébként zónavédekezésnél is nagyon fontos mindig tisztában lennünk azzal, hogy a front zone-okat hányan vigyázzák (itt is ugyebár 11-falemberek-deep coverage=front zone coverage).

Végezetül még annyit, hogy azt, hogy milyen coverage-ot alkalmazunk, a saját játékosállományunk mellett nagyban befolyásolja az ellenfél offense-e (a tendenciái, a játékosállománya, stb.), valamint a game situation (field position, hátralévő idő, eredmény, stb.) is. Ha például egy lassabb, receiverek ellen man-to-man védekezésre alkalmatlan linebackereink vannak és a helyzet mégis emberfogást kíván meg (még akkor is, ha nincs a playbookban erre speciális formáció - ami egyébként hiba) hozzunk fel a pályára ötödik, akár hatodik defensive backet (nickelback, dimeback). Sosem - de főleg meccsszituációban nem - szabad görcsösen ragaszkodni valamilyen taktikai elemhez, főleg, ha az nem működik.

6 megjegyzés:

  1. Csak a gyorsaság számít emberfogásnál vagy vannak olyan játékosok (nálatok/NCAAben/NFLben), akik hiába nagyon gyorsak mégis képtelenek erre a védekezésreM

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen a gyorsaság nem minden. Azt gondolom, európai szinten gyorsasággal meg lehet oldani a man coverage-ot, magasabb szinten persze kell hozzá egyéb számos adottság - viszont szerintem magasabb szinten ezek rendelkezésre is állnak. Megmondom őszintén, ezen még sosem gondonolkodtam el, hogy van-e olyan, hogy valaki mondjuk az NFL-ben nem tud embert fogni, csak zónázni. Mert olyanokkal találkozunk, hogy valakinek a coverage, mint olyan gyenge pontja, de hogy zone coverage megy, man coverage nem, azt nem tudom.
      Érdekes kérdés, utánanézek majd.

      Törlés
    2. Nekem Asante Samuel jutott rögtön eszembe, tipikusan az a corner, aki 8 yarddal a los mögött áll fel, ott vár egy kicsit a zónájában, figyeli a route-kombinációkat, és mivel annyit tanulmányozza előtte az ellenfelet, sokszor tudja, mikor mi következik. Emberfogásban pedig nagyon ritkán használják, nem elég fizikális hozzá, illetve double move-okkal könnyen zavarba hozható.

      Törlés
  2. Szerinted emberfogásnál egy átlagos play-ben hol áll a corner pl. egy pro felállásban a wr-hez viszonyítva? És zónánál? Goal line-nál hogyan változtatnád ezt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emberfogás: line of scimmage-en, receiver belső vállán. Zónavédekezés: attól függ, milyen zónát kell védekeznie az adott CB-nek, illetve, hogy milyen gyors. Egyébként receiver külső válla és a 5-8 yard

      Törlés