2012. március 29., csütörtök

Psycho front és a blitz heavy defense

Napjainkban a profik között egyre nagyobb népszerűségnek örvend a psycho front defense, ahol kettő vagy egy down linemannel (olyan defensive lineman, aki 3 vagy 4 pontos állásból indul), akár anélkül áll fel a defense. Linebackerek tömörülnek a line of scrimmage-en és keményen blitzelnek vagy nem, hanem visszalépnek coverage-ba.
Sean Payton egy szóval jellemezte ezt a defense-t: "confusion" (zavar).


És ez az egész rendszer lényege és legfontosabb pontja. Mivel a line of scimmage-en elhelyezkedők hol blitzelnek, hol visszalépnek, az irányító és az offensive line számára iszonyatosan nehéz leolvasni, hogy mi is fog történni. A fal számára ki az, aki pass rusher, akit fel kell venni és melyik offensive lineman marad blokkolandó defensive játékos nélkül? A quarterbacknek pedig azon kell elméláznia, hogy honnan várjon pressure-t ki lép vissza coverage-ba, és egyáltalán milyen coverage-ra számítson. Man? Zone? Hátul hányan lesznek?
Ez a psycho front legnagyobb előnye.

Ugyanez a helyzet egy blitz heavy defense esetén. Adott esetben heten vagy nyolcan állnak fel a line of scimmage-re. Van öt offensive lineman, jó esetben egy-két defensive back, de még mindig valaki(k) blokkolatlanul marad(nak). És egyáltalán ki az, aki tényleg blitzel és ki az, aki visszalép coverage-ba. Komoly problémát tud okozni ez is egy offense számára.

Azt is fontos még az elején kiemelni, hogy mind a psycho front, mind pedig a blitz heavy egy rendszer. Azaz nem jelenti azt, hogy minden alkalommal 5-6-7-8 blitz-et fogunk látni. Lehet olyan play is hogy senki sem blitz-el. És attól még, hogy egy playnél nincs egyáltalán, vagy csak 2-3 blitz van, az még nyugodtan beleilleszkedhet a blitz heavy rendszerbe. Hiszen a lényeg: confusion.

Mint rendszer, hogy is tudjuk a legjobban alkalmazni a psycho front és a blitz heavy előnyeit?
Két szóval tudnám legjobban jellemezni: aggresszivitással és változatossággal.
Kezdjük az aggresszivitással. Fontos, hogy elhitessük az offense-zel, hogy igenis, 7-8 játékos fog a nyakukba zúdulni. Ezzel minden egyes play előtt növelni lehet a stressz szintet, a stressz szint pedig hibához vezet, ami pedig egy rossz blokkhoz, egy rossz olvasáshoz, sackhez, behind LOS tackle-höz vezet. (A stress level fontosságát a footballban legjobban talán a no huddle offense-eknél ismerhetjük meg és vizsgálhatjuk.) Szintén az aggresszivitás témaköre, hogy függetlenül attól, hogy hány játékos blitzel, az a blitz olyan minőségű legyen, hogy nyomást jelentsen a QB-ra. Sokszor beszélünk arról, hogy a defensive lineman akkor végzi jól a dolgát, ha egy blitz esetén úgy dolgozik, mint egy offensive lineman futásnál, azaz lyukat nyit a blitzelő linebackernek. Nos, egy blitz heavy rendszernél ez nem elégséges, ugyanis éppen az a lényeg, hogy minél több alkalommal minél többen jussanak át a LOS-en. Fontos ezért a blitz sémákat úgy megalkotni, hogy a lineman blitz-e vigye el az útból az offensive linemant és nyisson utat a linebacker blitznek.

Az aggresszivitás mellett talán elsődleges fontossággal a változatosság bír. Ahogy korábban leírtam, a változatosság, a kiszámíthatatlanság adja főleg a psycho front erősségét. Vegyünk alapul mondjuk egy 2-5 védelmet. Még ha olyan szinten lebutítjuk a dolgot, hogy a falember mindig blitzel a saját lyukán, a defensive backek sosem blitzelnek (helyette minden alkalommal azonos coverage-on vannak), a linebackerek pedig vagy a saját gapükön blitzelnek vagy zónáznak (remélem, sikerült érzékeltetnem, milyen szinten van leegyszerűsítve és megnyírbálva így a lehetőségek skálája) akkor is egy formációból 2x2x2x2x2=32 play változatot tudunk kihozni. És fontosnak tartom még egyszer kiemelni, hogy ennél ténylegesen sokkal-sokkal több lehetőséget rejt minden egyes formáció (és a formációk nagyjából végtelen változatát tudjuk felrajzolni). Hogy a fentieket szemléltessem, példaként lerajzoltam négy playt (csak a boxra koncentrálva), amit a Green Bay Packers 2010-ben játszott ugyanabból a formációból.
Mindent együttvéve nagyon hatékony tud lenni a blitz heavy package (legyen az psycho front vagy hagyományosabbnak mondható rendszerben). Nyilvánvaló, mint ahogy minden rendszernek, ennek is vannak gyenge pontjai és van ellenszere. Mindent együttvéve azonban nagyon hatékony, látványos és élvezetes rendszerről beszélünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése