2012. március 8., csütörtök

Option playek


Korábbi írásomban már említettem, hogy 4 féle futás típus létezik: gap, draw, zone, option. Pár évvel ezelőttig az NFL-ben csak az első hárommal lehetett találkozni. Aztán a wildcat formációk, idén pedig Tebow megjelenésével az option playek is szerepet kaptak az NFL-ben. Ezeken túl idén már láthattunk option playt Alex Smithtől és korábban Ben Roethlisbergertől is. 
Az option runokat két csoportba lehet osztani double és triple option. Meg még egy, de erről majd a végén.
UPDATE - négy rajz, a leggyakrabban használt playekről 


Nézzük először a double optionöket.
Annál is inkább, mert a triple option playek mindig tartalmaznak egy double option playt és egy gap runt.
A double option playek sajátossága, hogy a defense egyik embere blokkolatlan (unblocked) marad és a QB az ő mozgására reagálva dönti el, hogy mit választ. A defense-ben 4 olyan játékos van aki egy option play során unblocked lesz. Ez a négy játékos: defense tackle, defense end, outside linebacker, cornerback. Ez nem azt jelenti, hogy ebből a négyből mindegyik egyszerre, hanem vagy-vagy. A leggyakoribb célpont a defense end.

A double option playeknek két változata van, az egyik a read option, a másik az option pass. Mindkét play futó play, hiába van az egyik játék nevében a pass szó. A read optionből van outside és inside read. Az outside read esetében a defense end lesz unblocked, az inside readnél a defense tackle (3 Tech). A outside read esetében még lehet tovább variálni a blokkolási sémával, gyakori a zone és a counter read. Ezeknél a futásoknál mindig az ellenoldali defense end vagy defense tackle az úgynevezett read. Tehát ha jobbra megy az RB, akkor a bal oldali defense end vagy defense tackle lesz unblocked. 
Ezzel pont ellentétes az inverted veer. Itt a QB és az RB mindig egy irányba tart és mindig a defense end lesz a read. Blokkolási séma szerint itt is van több féle és még college csapat szinten is eltérhetnek, hogy ki milyen blokkal melyiket használja (pl. ugyanazt a playt másképpen csinálja az Auburn mint a TCU).

Az option passekből háromféle van: speed, quick, zone. Ezek abban különböznek, hogy kiket hagyunk blokkolatlanul. A speed option esetében az outside linebacker, quick optionnél a defense end és a zone optionnél a cornerback lesz az unblocked. 
Leggyakrabban a speed optiont használják, ezzel lehet egy meccsen a legtöbbet találkozni.
Az option passnél a QB mellett (4-5 yard) és mögött (1-2 yard) halad az RB és a QB az utolsó pillanatig kivárva dönt, hogy mikor dobja ki (pitch) a labdát vagy attól függően, hogy a védő mit csinál tartja magánál és fut vele. 
Ide tartozik még a lead és a load option. 
Itt annyi történik, hogy az option pass kap maga elé egy egy extra embert akinek semmi más dolga nincs mint blokkolni. Felállás alapján sokszor össze lehet keverni egy triple option játékkal. A lead option ugyanaz mint a quick option csak blokkolóval, aki értelemszerűen nem az unblocked defense endet blokkolja, hanem egy linebackert (általában középső LB-t). A load option a zone optionnel egyezik meg. Itt megintcsak nem a cornerback lesz blokkolva, hanem a defense end. Megtévesztő még, hogy a load optiont szokták használni úgyis, hogy a szélső linebacker lesz az unblocked, (ergo mint egy speed option) és itt szintén a defense end lesz blokkolva.
Erre jó példa a tavalyi LSU vs Alabama hosszabbításban esett futó játéka, amit pár oldalon/cikkben speed optionként írtak le, pedig egy lead option játék volt.

Következzenek a triple option playek. 
Korábban már irtam, hogy úgy írhatóak le, mint egy gap run és egy option pass ötvözete. Lássuk a playeket. Trap option, Midline option, Veer option és a kakukktojás a shovel option.  

A gap run mindig a fullback feladata, ő lesz az első számú opció, második a QB és harmadik az RB. A trap és midline optiont kétféleképpen lehet játszani. Vagy a defense tackle vagy a defense end lesz unblocked. Ez play hívás kérdése, hogy mikor melyik. Blokkolási sémában térnek el, az elv ugyanaz. Mindkét esetben a fullback a 0-ás vagy 1-es lyukon megy (center mellett jobbra vagy balra), a QB pedig ha a defense tackle az unblocked akkor egy lyukkal kijjebb és itt dönti el a defense tackle mozgását olvasva, hogy saját maga viszi, vagy kidobja (pitch) az RB-nek. Ha a defense end az unblocked, akkor értelemszerűen ebbe az irányba történik a QB futás és az option pass.
A veer optionnél mindig a defense end az unblocked. Erre megy a QB és az RB, a FB a kettes vagy hármas lyukon megy (dive futás).
Shovel option azért kakukktojás, mert itt az első számú opció egy előre passz. A második és harmadik opció megegyezik az option passzal. Itt minden esetben a defense end lesz az unblocked. Őt olvassa a QB és dönt, az előre passz (shovel pass), a QB maga futja meg, vagy hátra passz az RB-nek (pitch). A shovel pass esetében mindig van egy guard, aki az ellenoldalról húz és megy a guard és a tackle közötti lyukba blokkolni egy LB-t.

A triple option playekhez tartozik még, hogy egy read option playt is lehet kombinálni option passzal és máris kaptunk egy triple option playt és akár ide is be lehet hozni egy blokkolót. 
Ami még a variációs lehetőségeket növeli, hogy egy futáshoz lehet használni motionből érkező WR-t. Vagy alapból RB-t küldök ki WR posztra és ő jön motionből. A lehetőségek száma szinte határtalan.

Hogy miért van több option play a collegeban mint az NFL-ben? Leginkább a pénz miatt. Egy több tíz millió dollárt vagy akár száz millió dollárt kereső QB esetében az elsődleges cél a megvédése, semmint futó playekkel a darálóba küldése. 
Az, hogy NFL-ben gyorsabbak a védelmek és ezáltal könnyebb levédekezni az optiont egy tévhit. Mivel nem játszák ezért sok esetben mikor találkoznak vele a védők hirtelen azt se tudják mit csináljanak. Természetesen fel lehet őket készíteni. A Denvert is meglehetett fogni, bár ez már egy új cikk témája lenne, mert ez egy több összetevős kérdés.

Hogy miért annyira kedveltek college szemszögből az option playek? Leginkább a defense oldaláról kell keresni a választ. Természetesen megvannak a technikák, hogy hogyan lehet a fenti playeket levédekezni (gap responsibility, scrape exchange, free safety run support), viszont ami ezt az egészet rendkívül nehézzé teszi az a megemelt koncentráció. Az úgynevezett stressz teszt. A folyamatos nyomás, főleg ha gyors játékkal párosul (lásd Oregon Ducks no huddle offense) előbb utóbb megtörik, elfárad egy ember és ha egy ember hibázik, akkor összeomolhat az egész defense hiszen itt sokkal nagyobb összhangra van szükség mint egy normál play esetében. Ezek a playek pedig mindig magukban hordozzák a big play lehetőségét.

Offense oldalról az azért hozzá tartozik, hogy ezekhez a playekhez szükség van egy gyors, mobilis és okos QB-ra és rengeteg gyakorlásra edzéseken. Hiszen ezeket az opciókat eldönteni, hogy mikor melyiket válassza lehet gyakorolni drillekkel, de egy meccs szituáció sokszor hozhat nem várt helyzetet, mikor ugyanúgy dönteni kell.

A mai football is folyamatosan változik, újabb és újabb innovációk hódítanak teret. Ennek egyik hozadéka, hogy egyre többféle és bonyolultabb option play jelenik meg. Egy futó playt raknak össze egy passz playel és így hoznak össze double és/vagy triple option playeket. Ezeket hívják hybrid, combined vagy packaged conceptnek. Még tovább bonyolítva, megjelentek már olyan playek amik négy opciót foglalnak magukban, ezek jellemzően futás és passz kombinációk. Ezeket hívják quadruple option playnek.
Ahogyan fentebb irtam, a lehetőségek száma végtelen és csak egy edző fantáziáján múlik, hogy milyen option playt alkot.

read option

inverted veer

speed option

veer option

9 megjegyzés:

  1. Jó lett a cikk, bár pár kép magyaraázatnak elfért volna ;)

    VálaszTörlés
  2. A cikk jó, szokás szerint, de támogatnám az előttem szólót! Egy-két képi cuccal feldobódna az egész.

    VálaszTörlés
  3. Bár nem a cikkhez tartozik, de nincs valahol olyan topik/fórum ami a foci szakmai részével foglalkozik? Volna pár kérdésem és kíváncsi volnék ki hogyan látja :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bowl.hu-n van stratégiák nevű topik. Nem igazán pörög. Ha offense témájú kérdésed van, akkor 99%, hogy én fogok neked ott válaszolni... :-D
      Ergo, nyugodtan itt is megkérdezheted :-)

      Törlés
    2. Az első kérdésem inkább védelmi jellegű lenne: emberfogásnál miért a pálya széle fele "terelik" az embereket, zónánál meg befele?

      Törlés
    3. Mivel védelemmel kapcsolatos kérdés, ezért válaszolok én. :)
      Zóna védekezésnél egész egyszerűen azért befelé tereljük az offense játékosait, mert belül több védő van. Kisebb terület, több védő, így könnyebb levédekezni.
      Ugyanerre vezethető vissza egyrészt az is, hogy emberfogásnál kifelé tereljük az offense játékosokat, ugyanis ha kis területen kell embert fogni, a keresztező route-ok sokkal jobban meg tudják zavarni a védőket, plusz simán egymásba tudnak szaladni a defense játékosai. Man coverage-nál jó továbbá, ha sikerül széthúzni a pályát, elszeparálni az elkapókat, végig az irányító és a target között maradni.

      Remélem, sikerült ezzel megválaszolnom alapvetően a kérdést. (A man coverage - zone coverage összevetése egyébként simán megér egy egyész posztot)

      Törlés
    4. Sikerült, köszönöm :) Várom a posztot ;)

      Törlés
  4. Képpekel, illusztrációkkal kapcsolatban: vettem az adást :-)

    VálaszTörlés
  5. Jó az illusztráció, nagy segítség :)

    VálaszTörlés