2012. február 16., csütörtök

Beengedett TD

Sok helyen volt olvasható - cikkek, kommentek -, hogy Belichicknek előbb kellett volna beengednie a TD-t. Itt most arra kísérelek meg választ adni, hogy miért volt jó döntés és miért nem lehetett ezt előbb meglépni.
Nézzük előbb kronológiai sorrendben a szikár tényeket, majd megvizsgálva a kritikus pontokat.


Play-by-play:
2-8-NE32 (2:09) (Shotgun) E.Manning pass short left to H.Nicks to NE 18 for 14 yards (A.Molden).
1-10-NE18 (2:00) A.Bradshaw up the middle to NE 11 for 7 yards (J.Ihedigbo; M.Anderson).
2-3-NE11 (1:15) (Shotgun) E.Manning pass short left to H.Nicks pushed ob at NE 7 for 4 yards (D.McCourty).
1-7-NE7 (1:09) T.Ugoh reported in as eligible. A.Bradshaw up the middle to NE 6 for 1 yard (J.Mayo).
2-6-NE6 (1:04) (Run formation) T.Ugoh reported in as eligible. A.Bradshaw up the middle for 6 yards, TOUCHDOWN.

Egy fontos dolgot érdemes figyelembe venni, mert ez az egész szituáció lényegi pontja. Az ominózus TD előtt 17:15 volt az állás a Patriots javára. Hogy ez miért fontos? Mert egészen a two minute warning-ig ez egy FG meccs volt. Tehát teljesen jogos volt, hogy nem engedtek be TD-t a saját 18 yardjukról. A dolog innentől vált izgalmassá, mondhatni itt kellett volna a defensenek megállítania a New York-ot. Ha itt meg tudja tartani a Patriots a Giants-ot, felhasználva a két időkérését, maradt volna kb. 1 percük - időkérés nélkül - elmenni a Giants 30 yardos vonaláig és egy 47-48 yardos FG-lal megszerezni a győzelmet. Ez azonban Bradshaw 7 yardos futásánál már kérdésessé vált, majd Manning 4 yardos passza végkép meghiúsította. Tehát még itt is lett volna esélyük a FG-on tartásra. Valószínűleg a Patriots a két play között ezért sem kért időt, mert ezt ők is tudták. Ha nincs a 4 yardos passz, hanem egy 0 yardos play, akkor jött volna egy 3rd and 3, itt nagy valószínűséggel időt kértek volna, hogy megállítsák az órát és a Giantsot, hogy FG-on tartsák őket. Ezután volt egy 1 yardos futás - futtatni az órát, hiszen Nicks kilépett - és ezt követte a beengedett TD, mivel itt már végképp elszállt annak az esélye, hogy egy FG után még vissza tudnak támadni. Ez volt az a pont mikor már nem egy FG meccs volt, hanem harc az idővel egy TD áráért.

Nem csak ezen a meccsen, de általánosságban is igaz - és persze hatalmas közhely -, hogy egy FG-t egyszerűbb elérni, mint egy TD-t. Ha FG-on tudják tartani az ellenfelet, akkor sokkal nagyobb lett volna a Patriots esélye a győzelemre. A TD bengedése után 80 yardot kellett megtenniük egy időkéréssel, a FG esetén 50 yardot kellett volna időkérés nélkül. Ez az amit véleményem szerint sokan elfelejtenek. Ezért nem lett volna szabad előbb feladni ezt az esélyt. Belichick ezért várt egészen a legvégső pillanatig. Mikor már eldőlt, hogy a FG nem járható út, beengedte a TD-t, hogy legyen még egy esélyük a fordításra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése