2012. február 23., csütörtök

52 yardos futott TD

Ez az írás pár évvel ezelőtt jelent meg a ma már - sajnos - nem létező Profootball magazinban. Most egy kicsit átdolgozva teszem közzé itt a blogon. Egyben elindítva egy olyan cikk sorozatot, ahol egy adott playt fogunk kivesézni. Lesznek mind offense, mind defense témában írások. A cikkek felépítése, nem úgy történik, hogy egyből fejest ugrunk magára a playre, hanem bemutatjuk a körülményeket, külső tényezőket, felvázoljuk a konkrét play előtti szituációt, így adva teljes képet, hogy mi vezetett a cikk témájához szolgáló playhez.

Időpont: 2007. november 1.

Helyszín: BVSC pálya
AFBÖ Junior Cup Döntő
Budapest Wolves Junior vs Askö Steelsharks Traun Junior



Egy csalódást követő alapszakaszbeli mérkőzés után, vereség az LA (Lower Austria) Titans ellen, következett az elődöntő a St. Pölten Invaders ellen. Ezt hosszabbítás után egy drámai és fordulatos, pont gazdag mérkőzésen sikerült megnyerni 41:35-re.

Az elődöntőt követően 5 napunk maradt a felkészülésre. A kevés időt még tetézte, hogy az ellenfélről semmit sem tudtunk. Nem láttuk őket meccsen, nem volt róluk videónk. A Steelsharks az alapszakaszban a 4. továbbjutást jelentő helyen jutott be és ennek megfelelően az első helyezett, veretlen LA Titans csapatával mérkőzött. És nagy meglepetésre nyert és került a döntőbe.
Megverték azt a csapatot, akiktől Mi kikaptunk 1 héttel korábban.
Az összes információ, amit szerezni tudtunk az ellenfelünkről az utolsó alapszakaszbeli meccsük statisztikája volt. Ezen mentünk át nagyjából betűről betűre, playről playre és próbáltuk összerakni, hogy vajon mire is számítsunk, mire készüljünk. Két edzésre volt lehetőségünk és ezt követően jött a döntő napja.
Különös érzés volt, hiszen Magyarországon még semmilyen külföldi bajnokság vagy kupasorozat döntőjére nem került sor hazánkban.
Különös volt, mert 2006-ban az első edző mérkőzést is a BVSC pályáján játszottuk, mint ahol éppen most egy Osztrák junior bajnoki döntőre kerül sor.
Az már az első félidő elején kiderült, hogy az offense-ük teljesen mást játszott, mint amire előzetesen számítottunk.
A puhatolózás, az ellenfél feltérképezése, gyenge pontjainak a keresése rányomta a bélyegét az első 2 negyedre. 14:0-s vezetéssel vonultunk az öltözőbe a félidőben. Tudtuk, hogy ez a vezetés sok mindenre jó, de arra nem, hogy nyugodtan, félvállról vegyük a hátralévő 2 negyedet. Ezt elmondtuk a játékosoknak is és a szünetben felépítettük az első 2 drive tervét. Ezen kívül arra is szükség volt, hogy az első félidőben elkövetett hibáinkat kijavítsuk.
A második félidő elején az első drive meg is hozta, a kívánt eredményt. Egy újabb TD-t sikerült elérni és ezzel 21:0-ra vezettük. Azonban tudtuk, hogy ez még mindig nem elég a győzelemhez, hiszem még nagyon sok idő volt hátra. Ezt követően sikerült a védelmünknek újból visszavernie a Steelsharks rohamait. Egy remek punt returnt követően a fél pálya környékéről (a saját 48 yardos vonalunkról) kezdhettük az újabb támadást. Az első kísérletűnk egy passz volt, ami nem ért célba, majd következett a második play.



Érezhető, tudható volt, hogy a Steelsharks defense taktikát vált, mert az I. félidőben nem nagyon tudtak mit kezdeni a belső futásaink ellen.

Ekkor már 8 fős boxal védekeztek ellenünk, a főleg Pro és Dupla TE felállásainkból végrehajtott tackle-ön belüli futásainkal szemben.
Ezt követően váltottunk mi is.



Egy olyan felállással mentünk a pályára, amiben addig még a meccsen egyszer sem. Bunch formation egy RB-vel, addig vagy Pro formation, vagy dupla TE és mindkét esetben 2 backel (RB, FB). A Bunch formation egy négy receiveres felállás. Egy WR az egyik oldalon (gyenge oldal), 3 WR a másik oldalon (erős oldal), akik háromszögben állnak fel. A gyenge oldalon a WR a pálya széléhez közel állt fel, az erős oldalon a 3 WR az offense tackle-höz közel. Gyakorlatilag a 8 defense boxhoz, raktunk fel 8 offense játékost. Ez a felállás alkalmas arra, hogy be lehet középre zárni a védelmet és felszabadítani a pálya külső részeit attól függően, hogy melyik oldal az offense erős oldala. Különösen akkor érdekes ez, ha a védelmek ennyire a belső (tackle-ön belüli) futásokra koncentrálnak.



Egy úgynevezett lead futás volt a play a jobb oldali offense tackle-ön kívül. A lead futás egy gap run. 4 féle futás van: gap, zone, draw és option.

A lead futáshoz szükség van egy lead blockerre, aki az ellenoldali offense guard volt. A snap után Ő indult meg, hogy a futás irányában megnyíló lyukba befutva blokkolja a szélső linebackert (LB).



Nézzük az erős oldalon a 3 WR-t, hogy kire milyen feladat hárult és ki hol helyezkedett el.

Az O-line jobb oldala mellett kb. 1 yardra a slot receiver (S), mellette a line of scrimmage-en (LOS) a flanker (Y) és kívül a splitend (Z) áll. Egy háromszöget alkotnak, a háromszög csúcsa a flanker.
A játék kulcs blokkja a slot receivere hárult, ugyanis neki kellett kivennie a játékból a Defense Endet (DE). Ez egy kockázatos dolog, hiszen WR blokkol DE-t, de pont ez adja meg a játék szépségét és meglepetését. A flanker feladata az volt, hogy megakadályozza a Free Safetyt (FS) – aki ekkor már elég közelre jött fel a futások miatt - abban, hogy ki tudjon jönni a futás tervezett irányába. A splitendre hárult, hogy a Cornerback-et (CB) kitolja a pálya oldalvonala felé és ezáltal, a jobb oldali hashmark és a pálya széle között létrejöjjön egy futó folyosó.
Most nézzük meg, hogy az offense line-ban kinek mi volt a feladata. A jobb oldali offense tackle (RT) az erős oldali középső LB-t (Mike LB) blokkolta. Mellette a jobb oldali guard (RG) a defense tacklet (DT-3T) tartotta bent. A center (C) blokkolta a másik DT-t (DT-NT). A húzó Guard feladata az erős oldali szélső LB (Sam LB) blokkolása volt. Ő volt a playside oldalon az a linebacker aki pontosan a futás irányában állt.
Végül a bal oldali tackle (LT), feladata volt a gyenge oldali középső LB (Quick LB) blokkolása.
Megfigyelhető, hogy senki nem blokkolta a futással ellentétes oldalon levő DE-t és a gyenge oldali szélső LB-t (Will LB). Egész egyszerűen azért, mert a play szempontjából nem volt releváns a semlegesítésük.

Kézzel felrajzolva a play





A snap elindítása után mindenki tökéletesen végrehajtotta a feladatát. Sikerült bezárni középre a DE-t, kitolni a CB-t, megblokkolni a szélső LB-t és így létre tudott jönni egy 52 yardos futott TD. Azt azért hozzá tenném, hogy hiába a jó blokkok, ha a Running Back (RB) nem tudja olvasni megfelelően a blokkokat és nem veszi időben észre a folyósokat és nem elég agilis.

De ebben a playben minden a helyén volt és úgy működött, ahogy működnie kell.
A TD-t követően az extra pont is sikeres volt és 28:0-ra módosult az eredmény. A Steelsharks csapata fejben teljesen összeomlott és a döntőt végül 40:0-ra nyertük meg.

18 megjegyzés:

  1. Szépen megkomponált játék. Komoly veszélyekkel, de ettől szép.:) Bár az ellenfél edzőjének - szerintem - a négy receiver felállására reagálnia kellett volna.

    VálaszTörlés
  2. Hello!
    Nem a cikkhez tartozik, de tudtok ajánlani olyan könyvet/oldalt ahol a foci szakmai alapjai egyben megtalálhatóak?
    Köszi előre is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magyar nyelvű könyv, oldal nincsen. Angol nyelvű könyv pl a football dummies és az amazon.com-ról beszerezhető.

      Törlés
    2. A football dummies megvan, meg olvastam még pár könyvet, de olyat még nem találtam ahol le lennének egyben írva az alapok, hogy milyen futás típusok vannak - azt hiszem a cikkben is említettél valamit -, milyen blokkok illetve pl. hogy egy DB-nek mi a dolga jam-elésnél stb. Már van sejtelmem ezekről, de jó lenne egy vagy több összefoglalót is olvasni. Gondolom ezek nincsenek meg egyben egy könyvben sem, de Neked / nektek mi volt a leghasznosabb, leghasznosabbak?

      Törlés
    3. Szerintem ezt így, egyben leírva nem nagyon fogod megtalálni. Már csak azért sem, mert mondjuk egy DB jam leírása inkább technikai kérdés, a futás típusok meg taktikai téma.
      Egyénként az alapvető technikai dolgokról egész jó összefoglaló a MAFSZ által kiadott tankönyv (kisebb hibák vannak persze).
      Nekem nem volt olyan könyv,ami önmagában a legjobb lett volna, internetről vadászgatom össze mindig a dolgokat.

      Törlés
    4. Szerintem nincs ilyen oldal, meg könyv se amilyet te szeretnél. Legalábbis Én nem találkoztam ilyennel. A leghasznosabb az elmúlt 7-8 év volt amióta ezzel foglalkozunk. Mindig egyre mélyebbre ássa bele magát az ember és ezáltal kap válaszokat és tesz fel új kérdéseket. Arra ne is számíts, hogy egyben mindent megtalálsz. Ez sok-sok év munkája, tanulása, egy folyamat.
      Igen írtam, hogy 4 féle futás típus van és ezeken belül aztán van még rengeteg. Ez mondjuk megérne egy cikket :-)

      Törlés
    5. Olvastam a MAFSZ könyvet is mikor megjelent, kezdetnek jó volt :) Minél többet olvasok én is annál inkább látom, hogy mennyire keveset tudok és érdekel egyre jobban. Meg az is érdekelene, hogy a normálisabb magyar csapatoknál hogyan s mi alapján épüle fel az edzés, a taktika stb. s kitől mit lehetne tanulni, vagy ki miből merít :)

      Törlés
    6. "Igen írtam, hogy 4 féle futás típus van és ezeken belül aztán van még rengeteg. Ez mondjuk megérne egy cikket :-)"
      Engem érdekelne :)

      Törlés
    7. 1) Erről a többi magyar csapatot kell megkérdezni :-) Alapvetően vannak olyan dolgok amik minden csapatnál egyformák vagy legalábbis annak kéne lennie. Van egy szezonális felkészülési menetrend amit az határoz meg, hogy mikor van szezon és azon belül hogy egy adott edzésen mire, mennyi időt használsz fel, mit csinálsz. És mivel Magyarországon élünk és nem az USA-ban, ezért mindig minden edzésre kell egy b és egy c tervnek is lennie... :-)
      2) Lesz erről cikk, pontosabban cikk sorozat.

      Törlés
  3. Az A, B, C tervek számomra a legbosszantóbbak, vagyis hogy az emberek változó létszámban járnak edzésre...Nehéz úgy egyre magasagbb szintre lépni, ha valaki nem edz, és nehéz tenni ellene, ha egy csapat létszámhiánnyal küzd. De ugye ez sem fekete-fehér kérdés, összetetteb annál :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen igazad van. Részben. A "B" és "C" terveknek nem minden esetben ez az oka, de tény, hogy ez is szerepet játszik. Tudomásul kell venni, hogy amíg nem tudunk olyan feltételeket teremteni mint az USA-ban (ez soha nem lesz), de legalább ausztriai szintet biztosítani a játékosoknak, addig mi sem várhatunk el sokkal többet annál mint ami most van. Persze törekedni kell erre, de ez csak egy hosszabb folyamat eredménye lehet.

      Törlés
    2. Többek között erről is írunk a könyvünkben majd.

      Törlés
    3. Nagyjából egyet is értek Veled, de egyik nem megy a másik nélkül, vagyis ne akarjam, hogy több ezer ember menjen el a meccsemre, ha az alapokkal sem vagyok tisztában és védőként arra nem jövök rá mi a play...Voltam anno a Vikings egy edzésnapján, és megdöbbentő élmény volt, hogy egy karnyújtásnyira ilyen amerikai foci sporttelep van, ilyen körülményekkel stb. itthon meg legtöbbször vakondtúrásos focipályák. Persze mindenhez idő kell, ebben is egyetértünk, csak szépen szorgosan dolgozni kell rajta :)

      Törlés
    4. Mi még meccseket is játszottunk azon a bizonyos Vikings pályán, a Ravelin strassén :-) javaslom, hogy egyszer menj ki a Hohe Warten lévő Vikings pályára, ahol az első csapat játsza a meccseit :-)

      Törlés
    5. Az bizony nem semmi élmény :)

      Törlés
    6. Voltam ott is már pár meccsen, az egyik nagy élmény onnan 2007-ből mikor az Augustana Vikings elgépelte ha jól emlékszem akkor Európa bajnok Bécset a fizikálisan fele akkora srácokkal...Még jó, hogy nincs messze :)

      Törlés
  4. Ha a defense kíváncsi valaki akkor mindenképpen Fritz Shurmur az alap.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos jó, keresgéltem a neten, 150 dollár körül van, annyiért sajnos nem tudok rendelni könyvet. Letölthető formában meg sajna nem találtam meg...

      Törlés