2012. február 18., szombat

Patriots defense

Aki szokta olvasni a Népsport blogjára vagy a Francesco's Sports blogra írt, NFL-lel kapcsolatos írásaimat, az pontosan tudja, mennyire kiábrándultam az idei szezon alatt a Patriots defense-ből. Viszont itt ki kell hangsúlyozni, hogy az eredmények, a statisztikák és a játékosok voltak kiábrándítóak, nem maga a rendszer. A Patriots idei defense rendszere nagyon összetett, nagyon bonyolult, nagyon szép. Zsolt vélemenye szerint ez volt az oka annak, hogy igazán csak a szezon végére sikerült jó teljesítményt nyújtaniuk, mert addigra sikerült megtanulniuk, mi is a feladatuk. Én azért sok más dologban látom a probléma forrását, de kétségtelen, hogy ez is egyik összetevője. 

Hát lássuk ezt a gyönyörű 3-4 rendszert. Vagy 4-3 rendszert? Ez a kulcskérdés.
A Patriots a Belichick-éra kezdete óta 3-4 védelmet játszik, sőt, az edző egész defensive coordinator tevékenysége alatt is ezt a rendszert használta. Mindeközben a liga csapatainak nagyrésze áttert a 4-3 rendszer alkalmazásra. Az áttérés elsődleges oka az, hogy az NFL-ben egyre inkább kezd elburjánzanik a pass offense, így szükseg van a masszív pass rushra. A Patriots is ezért váltott, meg azért, mert a gyenge pass elleni védelem miatt a futást teljesen ki kellett szedni. De természetesen Belichick nem követte a trendet, ő egy új rendszert alkotott visszanyúlva a régmúltban tapasztaltakra és kombinálta a 3-4-et és a 4-3-at.

Ahhoz, hogy megértsük a Patriots defense rendszerét, meg kell ismerkednünk két fogalommal, a 1-gap és a 2-gap responsibility-vel. A két fogalom a defense line munkáját hivatott leírni és első sorban a futás elleni védekezésnél van nagy szerepe. 
Manapság mind NFL mind pedig college szinten a 1-gap responsibility az elterjettebb. Egyrészt egyszerűbb is, másrészt a kifinomult, precízen megszerkesztett offense-ek ellen az elterjedtebb nézetek szerint egy pontosan kidolgozott defense a tökéletes ellenszer. A 1-gap azt jelenti egyébként, hogy a falembereknek egy lyuk a felelőssegük. Általában ezekben az esetekben a linebackerek (vagy legalábbis egy részük) is konkrét lyukért felelnek. Ez a 4 falas rendszerekben és a blitz-sémákban szinte magától értetődő.
A 2-gap első sorban a három falas felállások sajátja. Itt a falembereknek nincs meghatározott lyukuk, hanem a vele szemben álló offense falember melletti mindkét lyuk az ő felelőssége. És ebben az esetben a libebackerek szabadon garázdálkodnak. Ugye kicsit superhuman elvárásnak tűnik, hogy egy falember kettő lyukat is kontrollálni tudjon? Pedig nem az, csak technika kérdése az egész. 
Míg a 1-gap esetén a defense lineman kifejezetten a lyukat támadja, addig 2-gap responsibility-nél kifejezetten a vele szemben álló offensive linemant. Megtámadja, tolja hátrafelé, majd amikor kiderül, hogy merre blokkolna a falember, betömi azt a lyukat, akár magával a offensive falemberrel. Atletikus és technikás falemberekre van szükség. Egyúttal oszlassunk el itt egy nagy tévhitet: közel sem arról van szó, hogy hatalmas, hegyomlás méretű falemberek kellenek ehhez, hanem olyanok, akik technikával meg tudnak verni náluk nagyobb offensive linemaneket is. (Persze, ha a technikához és erőhöz méret is társul, az a legjobb.)
Viszont nyilvánvaló, hogy egy 3 falas felállásnál, főleg ha a fal 2-gapet játszik, akkor két offensive lineman és még akár egy tight end és egy back is blokkolhat, ami megköveteli a nagy és atletikus és technikás linebackerek jelenlétet, safety-k jelenlétét (most a cornerbackektől elvonatkoztatok, nem főszabályszerű az ő munkájuk a futás elleni védekezésnél).

Ezzel a gondolattal kanyarodjunk vissza a Patriots defense-hez. Technikás játékosaik vannak a defense-ben? Hát nem éppen. Undrafted rookiek, offense játékosból átkonvertált védők, más csapatokból nagyjából száműzött free agent játékosok. De mindez egy ikonikus (és emellett klasszis) játékos köré, Vince Wilfork köré építve. Belichick nagysága egyébként abban is megmutatkozik, hogy remek kézzel válogatja össze a játékosait. Gondoljuk itt például Tom Brady draftolására. Vannak, akik ezt pusztán annak tudják be, hogy ördögi szerencséje van a mesternek, de vélményem szerint ez már bőven túlmutat a szerencsén. Ennek ellenére valljuk be, hogy a Patriots defense rostere középszerű. Legjobb esetben. Mondják, szarból nem lehet várat építeni. Belichick mesternek mégis sikerül, csak a “hogyan” és “mit” kérdésekre kell adekvát választ adni.
Ez így történt idén is (bár ez főleg a playoffban mutatkozott meg). Véleményem szerint leginkább ez mutatja meg egy vezetőedző (vagy defensive coach) igazi nagyságát. Felmérte, hogy mire képes a játékosállomány, felmérte, hogy mik a trendek és az alapján lépett. 
Fogta a 3-4 2-gap rendszerét és ötvözte a 4-3 1-gap rendszerével. A rendszer kulcsa pedig Vinny Wilfork lett. De hogyan is képzeljük el mindezt? 
Alapvetően két formációból kell kiindulnunk, a tradicionális 4-3 Under és 4-3 Over formációkból. A 4-3 Under azt jelenti, hogy a nose tackle head-upban áll a centerrel, gyenge oldalon helyezkedik el még egy tackle és egy end, erős oldalon pedig egy end. Gyenge oldalon egy linebacker, erős oldalon pedig kettő. A 4-3 Over éppen ennek az ellentéte, a nose tackle továbbra is head-upban áll a centerrel, a gyenge oldalon ezúttal egy defensive end és két linebacker található, az erős oldalon egy defensive tackle, egy end és egy linebacker.
Ez a két formáció a kiinduló pont. Ehhez adta hozzá tudását a vezetőedző és egy formáción belül kombinálta a 1-gap és 2-gap felelősséget, majd ehhez rendelte hozzá a játékosait. Nem meglepő, hogy Wilfork a konstans nose tackle, az állandó pontja a rendszernek. Ő mind a két formációnál head-upban áll a centerrel és 2-gapen van. Mind a 4-3 Under, mind pedig a 4-3 Over esetében az egyedül dolgozó defensive end van 2-gapen, a túloldali tackle és end pedig 1-gappel dolgozik.
És mi ennek a nagy előnye? Egyrészt a tradicionális 1-gaphez képest az, hogy nem kell linebackerhez lyukfelelősséget rendelni (így szabadabban játszhatnak), a 2-gaphez képest pedig az, hogy nem kell minden linemannek minden alkalommal 2-gapet játszania (ami, mint már említettem, sokkal nagyobb kihívás szellemileg és fizikailag egyaránt).
Egészen zseniális és komplex rendszer. Ráadásul Belichick még ezt kombinálta azzal is, hogy 1-gap oldalon lévő defensive end helyett időnként linebackert rakott a line of scrimmage-re (például Ninkovich-ot sokszor láthattuk ott), vagy éppen azzal, hogy a kvázi 4-3 Under 2-gap oldalára az strong side linebackert felhúzta a LOS-re, és feljebb hozta a strong safety-t is, ezzel gyakorlatilag egy 5-2 Monster formációt hozott össze (ami megint csak egy történelmi visszatekintés, ez volt gyakorlatilag az első eight men front formáció).

Szóval egy merőben szokatlan rendszert alkalmazott idén a Patriots. Megbizhatóbb, jobb játékosokkal elképzelhető, hogy idén ez a rendszer nagyjából verhetetlen lett volna. Ugyanígy elképzelhető, hogy jövőre ezzel a rendszerrel már semmire sem fog menni a Patriots.
A modern profi footballban a trendek folyamatosan változnak, az offense-ek egyre inkább a spread és a pass heavy offense felé mennek, a defense-eknek is igazodniuk kell. De erről majd egy következő cikkben írok.

7 megjegyzés:

  1. Hajrá, kiváncsian olvasom a blogot!

    Két apró megfigyelés a bejegyzéssel kapcsolatban:

    Hiába meg lehet oldani a 2 gap nose dolgát sebességgel és dinamikával, manapság egyetlen olyan nose sincs a ligában, aki a snapek nagyrészében 2-gapet játszana és ne lenne HATALMAS. Azaz a profiknál muszáj az orbitális NT ha 2 gap rendszerre bazíroznak. Erre a legszebb példa anno Ted Washington volt. ő volt az alap prototipus akire azóta is ébítenek a scoutok. Bevallom keződ NT-t Ratliffen kívül egyet se tudok aki 315 font alatt lenne, legyen az under, one gap 30, two gap 30.

    A másik, hogy sem klasszikus unde, sem over felállásnál sem neutrális 0 technikán van a NT. Mindig ellenoldali shade-en kell lennie.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem csak nose tackle és nem csak középen játszhat 2-gapet. Ma sem így van, régen meg pláne nem. A 2-gapet játszó DL-re írtam, hogy a tachnika számít elsősorban, nem a nose tackle-re. Egy NT legyen hegyomlás, függetlenül attól, hogy 1-gapen vagy 2-gapen van.

      Ami a classic 4-3 under / over alignmentet illeti, lehet, hogy igazad van, elképzelhető, hogy ellenoldali technikán van... Amit én néztem, amikor a cikkhez kerestem anyagot, egyértelműen center head-upon volt a nose. De ezen nem fogunk összeveszni.

      Törlés
    2. Ok bocs nem kötekedés volt, azt hittem NT-re írtad csak.
      Egyébként pont Ratliff kurvajó one gap nose-ként 285 fonttal.
      Szóval a felelősség szüli a szükséget ebben az esetben.

      Törlés
    3. Nem vettem kötekedésnek, nem volt egyértelmű ezek szerint.
      "Felelősség szüli a szükséget" ez tetszik.

      Törlés
  2. Bocs Cofield is kissebb picit, de ő sem nagyon játszik 2-gapet.

    VálaszTörlés
  3. Ez szupernek tűnő blog lesz. Itt még én is megtanulhatok sok-sok dolgot...:o))))))))))
    Vizi

    VálaszTörlés
  4. shade-n van a DT és az a luk a felelőssége, legalábbis itt a német csapatomnál

    VálaszTörlés